“Все счастливые семьи похожи друг на друга, каждая несчастливая семья несчастлива по-своему”.
Είναι το τσιτάτο στην αρχή του έργου του «Αννα Καρένινα» η οποία μεταφράζεται ως «Όλες οι ευτυχισμένες οικογένειες είναι ίδιες κάθε δυστυχισμένη οικογένεια είναι δυστυχισμένη με τον δικό της τρόπο».
Ο Λέων Τολστόι, γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 1828 και πέθανε στις 20 Νοεμβρίου 1910. Ο Τολστόι είναι αναμφισβήτητα ένας από τους πιο γνωστούς παγκοσμίως Ρώσους συγγραφείς στην ιστορία της λογοτεχνίας. Το έργο του Τολστόι περιλαμβάνει μυθιστορήματα, διηγήματα, θεατρικά έργα και φιλοσοφικά δοκίμια, και επηρέασε βαθύτατα την παγκόσμια λογοτεχνία και τις αντιλήψεις για την ανθρώπινη φύση και την κοινωνία.
Πρώιμα Χρόνια και Επιρροές

Ο Τολστόι γεννήθηκε σε οικογένεια ευγενών στη επαρχία της Ρωσίας Γιασνάγια Πολιάνα (Ясная Поля́на). Η παιδική του ηλικία ήταν σημαδεμένη από τον πρόωρο θάνατο της μητέρας του. Την έχασε πριν ακόμα κλείσει τα τρία του χρόνια και του πατέρα του λίγα χρόνια αργότερα.
Η πρώτη του επαφή με την εκπαίδευση ήταν μέσω κατ’ οίκον δασκάλων και αργότερα σπούδασε νομική και ανατολικές γλώσσες στο Αυτοκρατορικό Πανεπιστήμιο του Καζάν (Импера́торский Каза́нский университе́т). Η φοιτητική του ζωή δεν ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη, και μετά από λίγο καιρό εγκατέλειψε τις σπουδές του. Η επιστροφή του στο
κτήμα της οικογένειας τον οδήγησε να αναλάβει τη διαχείριση του, κάτι που αποδείχθηκε καθοριστικό για την μετέπειτα ζωή και το έργο του.
Λογοτεχνικό Έργο
Η πρώτη σημαντική συγγραφική επιτυχία του Τολστόι ήταν η αυτοβιογραφική τριλογία, “Παιδικά χρόνια” (Детство) – 1852, “Εφηβεία” (Отрочество) – 1854 και “Νεανικά χρόνια” (Юность) – 1857. Αυτά τα έργα περιέγραψαν την εμπειρία της ανάπτυξης και την εσωτερική ζωή του νεαρού Τολστόι με έναν πρωτοφανή ρεαλισμό και ειλικρίνεια. Τα δύο πιο
διάσημα έργα του Τολστόι είναι αναμφισβήτητα το “Πόλεμος και Ειρήνη” (Война и мир) – 1869 και το “Άννα Καρένινα” (Анна Каренина) – (1877). Το “Πόλεμος και Ειρήνη” είναι ένα επικό μυθιστόρημα που περιγράφει τη Ρωσία κατά τη διάρκεια των Ναπολεόντειων Πολέμων, διαπλέκοντας τις ιστορίες πολλών χαρακτήρων από διαφορετικά κοινωνικά στρώματα. Το έργο αυτό όχι μόνο αναλύει τον πόλεμο και τις συνέπειές του, αλλά εμβαθύνει και στην ανθρώπινη ψυχολογία, την κοινωνική δομή και την ηθική φιλοσοφία. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι πριν το στείλει στον εκδότη του το ξαναέγραψε 8 φορές. Από την άλλη, το έργο του “Άννα Καρένινα” είναι μια τραγική ιστορία αγάπης και κοινωνικής
καταδίκης. Μέσα από αυτό το έργο, ο Τολστόι καταφέρνει να εξετάσει τις κοινωνικές συμβάσεις, την οικογένεια και την ηθική.

Μεταγενέστερα Χρόνια και Φιλοσοφία
Μετά την ολοκλήρωση του έργου “Άννα Καρένινα”, ο Τολστόι πέρασε από μια πνευματική κρίση που τον οδήγησε σε μια νέα κατεύθυνση τόσο στη ζωή όσο και στο έργο του. Απορρίπτοντας την υλική ιδιοκτησία και την κοινωνική ιεραρχία, αγκάλιασε έναν απλό και ασκητικό τρόπο ζωής, βασισμένο στις χριστιανικές αρχές της αγάπης και της αυτοθυσίας. Τα μεταγενέστερα έργα του, όπως το “Η Ανάσταση” (Воскресение) – (1899), αντανακλούν αυτήν την αλλαγή. Το μυθιστόρημα αυτό εστιάζει στη διαδικασία της ηθικής και πνευματικής αναγέννησης ενός πλούσιου αριστοκράτη, δείχνοντας την αδικία του ρωσικού δικαστικού συστήματος και την κοινωνική ανισότητα.
Κληρονομιά και Επιρροή
Η επιρροή του Τολστόι εκτείνεται πέρα από τη λογοτεχνία. Οι ιδέες του περί μη βίας και αντίστασης στο κακό επηρέασαν βαθιά σημαντικές προσωπικότητες του 20ού αιώνα, όπως ο Μαχάτμα Γκάντι και ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Η ηθική του φιλοσοφία και οι κοινωνικές του απόψεις συνεχίζουν να αποτελούν αντικείμενο μελέτης και συζήτησης ακόμη και στις μέρες μας.
Ο Λέων Τολστόι παραμένει ένας από τους πιο διακεκριμένους και πολυδιάστατους συγγραφείς της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Το έργο του, γεμάτο από βαθιές ανθρώπινες αλήθειες και φιλοσοφικές αναζητήσεις, συνεχίζει να εμπνέει και να προκαλεί σκέψη στους αναγνώστες σε όλο τον κόσμο.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον Λέων Τολστόι
· Ήταν βαθιά ευαισθητοποιημένος άνθρωπος και σε μια εποχή όπου η δουλοπαροικία ήταν θεσμός, εκείνος εναντιώνονταν σε αυτόν. Θέλοντας να είναι συνεπής με τις απόψεις του, πήγε στην γενέτειρά του με σκοπό να απελευθερώσει τους δουλοπάροικούς του. Το σχέδιό του όμως συνάντησε την άρνηση των χωρικών, οι οποίοι έλπιζαν ότι η τσαρική κυβέρνηση θα έδινε στο πρόβλημα τους μια λύση πιο ριζική απ’ αυτή που πρότεινε ο αφέντης τους.
· Στην προσωπική βιβλιοθήκη του Λέοντος Τολστόι υπήρχαν περισσότερα από 23 χιλιάδες βιβλία, γραμμένα σε 39 διαφορετικές γλώσσες. Ο ίδιος μιλούσε άπταιστα πολλές ξένες γλώσσες.
· Κατά τη διάρκεια της ζωής του έγραψε περίπου 165 χιλιάδες σελίδες χειρόγραφων και περισσότερες από 10 χιλιάδες επιστολές.
· Ο συγγραφέας, που κήρυττε την απλή ζωή στη φτώχεια, σκόπευε να παραιτηθεί από τα πνευματικά δικαιώματα των έργων του, αλλά η γυναίκα του αντέδρασε έντονα σε αυτό.